Ankieta

Zasmakuj w podróży

Aktywność kulinarna charakterystyczna jest dla wszystkich lubiących dobre jedzenie, poszukujących egzotycznej lub regionalnej kuchni oraz odwiedzających ciekawe i popularne obiekty gastronomiczne.

Opis

Aktywność kulinarna – miłośnicy dobrej i ciekawej kuchni.

Aktywność kulinarna przeznaczona jest dla wszystkich, którzy w swoich podróżach cenią sobie dobre jedzenie i trunek. A przecież są także tacy, dla których kulinaria są celem samym w sobie. Poznawanie kultury danego regionu bardzo często odbywa się właśnie przez charakterystyczne dla niego potrawy. Przecież bardzo dużo mówi nam o obszarze to co się w nim je. Poruszanie się po kraju kluczem kulinarnym może być fascynującą przygodą.

Turyści preferujący omawianą aktywność mogą na mapie wyszukać ciekawe informacje przede wszystkim korzystając z kategorii Noclegi i gastronomia / Baza gastronomiczna:

  • Restauracje,
  • Pizzerie,
  • Kawiarnie,
  • Bary, fast foody,
  • Puby.

Ponadto podczas planowania podróży można poszukać ciekawych informacji urozmaicających wycieczkę w kategoriach: Zabytki i kultura, Przyroda i krajobrazy, Noclegi i gastronomia. Korzystając z tych informacji zaplanujemy naszą wycieczkę przez tereny atrakcyjne pod względem kulturowym i przyrodniczym, a także bez problemu znajdziemy miejsce na nocleg podczas wyprawy.

Koziegłowy. Hotel & karczma „Stary Młyn”

Koziegłowy. Hotel & karczma „Stary Młyn”

Kuchnia śląska wyróżnia się spośród innych regionów Polski. Stylowe karczmy i restauracje zachęcają turystów, proponując smaczne, regionalne potrawy. Tradycyjną potrawą kuchni śląskiej, którą warto spróbować będąc w regionie jest żur, czyli zupa robiona z zakwasu z mąki żytniej, podawana z wędzonką i jajkiem. Innymi znanymi daniami regionalnymi są rolada i kluski śląskie. Kuchnię beskidzkich górali charakteryzuje wszystkim kita - wędzona wieprzowa szynka podawana na ciepło oraz kwaśnica - zupa przygotowywana z wywaru ze świńskiego ryja i kiszonej kapusty. Turyści z przyjemnością kupują także oscypek - robiony przez górali ser wędzony z mleka owczego, smaczny zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Dań opartych na tradycyjnych przepisach warto spróbować m. in. w:

  • Karczmie Starej w Jeleśni,

  • Karczmie „Wrzos” w Ustroniu,

  • Restauracji „Jędrusiowa Izba” w Siewierzu.

Województwo śląskie posiada również bogate tradycje piwowarskie. Stąd pochodzą browary warzące znane w całej Polsce gatunki piw: Żywiec i Tyskie.

Co roku w województwie śląskim organizowany jest Festiwal Śląskie Smaki. Obejmuje on konkurs dla amatorów i profesjonalistów na najciekawsze potrawy regionalne. Jest to doskonała okazja do spróbowania ciekawych i różnorodnych dań kuchni tradycyjnej.



Kontakt

Fundacja Informatyki i Zarządzania
93-491 Łódź, ul. Władysława Reymonta 5

tel. (42) 201 13 00
faks (42) 683 04 23, (42) 201 13 03
e-mail: sekretariat@fiiz.pl
www.fiiz.pl

fiiz.jpg